De verlaten panden van Doel

1-doel-2013

3-doel-2013

4-doel-2013

5-doel-2013

6-doel-2013

7-doel-2013

8-doel-2013

9-doel-2013

10-doel-2013

(Klik op de foto’s voor vergroting)

Zelfs plekken waar bijna niemand meer woont veranderen. Toen ik in 2008 voor het eerst het Belgische spookdorp Doel bezocht was de plek redelijk onaangetast. Er woonden nog enkele tientallen mensen en de huizen die niet meer bewoond werden waren nog redelijk onaangetast. Zonder er al te veel moeite voor te hoeven doen kon je in de meeste panden gemakkelijk naar binnen. Daar trof je vervolgens de meest bijzondere tafereeltjes aan. Soms leek het alsof de tijd tientallen jaren had stilgestaan. Oude meubelstukken, vergeelde bloemenbehangetjes, persoonlijke bezittingen. Het lag er gewoon nog allemaal. En het mooiste: de meeste pottenkijkers lieten de interieurs onaangetast.

Anno 2013 is er een hoop veranderd. Het Belgische dorpje is inmiddels volledig geplunderd. Nadat de oorspronkelijke inwoners Doel verlieten, vonden anderen er een slaapplaats. Krakers, zigeuners, daklozen en mentaal gestoorden namen hun intrek in panden die soms uit niet meer dan vier muren en een ingestort dak bestonden. Huizen die in zulke erbarmelijke staat verkeren dat je er met gemak door het plafond kunt zakken. Waar geen elektriciteit meer is, geen stromend water, geen douche en geen toilet. Waar je zo naar binnen kunt lopen, omdat de deuren eruit zijn getrapt en er geen glas meer in de ramen zit.

Anno 2013 is er weinig meer over van de interieurs. Doel is een uitgeleefd dorp, een gemakkelijk doelwit voor vandalisme. Wie zin heeft in een straatrace of illegale houseparty komt naar Doel. Omdat het eind vorig jaar de spuigaten uit begon te lopen zijn er inmiddels slagbomen geplaatst. Veel huizen zijn dichtgetimmerd en de politie houdt strenger toezicht. Het is jammer dat Doel in vijf jaar tijd zo veranderd is. Maar tegelijkertijd blijft het dorp dat uiteindelijk plaats zal maken voor de haven van Antwerpen een ongelofelijke aantrekkingskracht op me uitoefenen.

Foto’s: Nikon D700

Bekijk al mijn foto’s uit Doel (2008 – 2013)