Paldiski: de geheime stad

Welkom in de voormalige Sovjet-stad Paldiski. Een plaatsje aan de kust van Estland, dat tot 20 jaar terug op geen enkele kaart of plattegrond te vinden was. De Russen vestigden er vanaf 1962 een geheim trainingscentrum voor nucleaire onderzeeërs. Ruim 40 jaar lang bood dit trainingscentrum werk aan zo’n 16.000 mensen. Leven in een havenstad omheind door hekken en prikkeldraad. No way out.

Wie tegenwoordig rondloopt in Paldiski struikelt over de restanten van deze basis. Ongebruikte barrakken, wachttorens, schuilkelders: je waant je weer even in de Sovjet-Unie. Gek om te bedenken dat deze plek pas twintig jaar geleden is ontmanteld; Paldiski ademt namelijk geschiedenis. Het leed dat de Estse bevolking door de continue onderdrukking heeft moeten doorstaan is in het land nog altijd voelbaar. Ook al is Paldiski inmiddels een ‘normaal’ dorp met 4.000 inwoners, vrolijk word je er niet van. De flatgebouwen zouden zich eigenlijk moeten verontschuldigen voor hun lelijkheid.

(Foto’s: Nikon D700, serie gemaakt in september 2014)

Paldiski Estland

Paldiski Estland

Paldiski Estland

Paldiski Estland

Paldiski Estland

Paldiski Estland

7-paldiski

Paldiski Estland

Paldiski Estland

Paldiski Estland