Een verborgen DDR-geschiedenis

Tot zo’n 25 jaar geleden was dit complex in Oost-Berlijn niet meer dan een witte vlek op de kaart. Het bestaan van deze Stasi-gevangenis werd namelijk veertig jaar lang strikt geheim gehouden voor de bevolking. De DDR-regering zette er politieke dissidenten vast: spionnen, terroristen, leden van de verboden oppositie.

Wanneer je eenmaal was opgepakt, wachtte je een lijdensweg. Verdachten werden soms hele nachten lang uitgehoord. Ze werden bedreigd en gemarteld, en waren gedesoriënteerd door de volledig donkere ruimtes. Soms werden ze in piepkleine, ijskoude cellen neergezet, waar je alleen maar kon staan. Of dagenlang opgesloten in een cel met water dat tot je enkels kwam. En dan maar hopen dat iemand eten kwam brengen…

Wie een tijdje rondloopt in het complex valt bovendien de vele camera’s en afluisterapparatuur op. Je kon je als gevangene nog niet omdraaien of het werd geregistreerd. En wie nog niet claustrofobisch was, wordt het hier wel, als je de afmetingen van een cel in je opneemt.

Het is gek om te beseffen dat dit stukje geschiedenis nog helemaal niet zo lang geleden is.


 

Patarei Prison in Tallinn
Bekijk ook:
In de krochten van een oude KGB-gevangenis in Estland