Tsjernobyl: 30 jaar na de ramp

1-tsjernobyl

2-tsjernobyl

3-tsjernobyl

4-tsjernobyl

5-tsjernobyl

6-tsjernobyl

7-tsjernobyl

8-tsjernobyl

9-tsjernobyl

10-tsjernobyl

11-tsjernobyl

12-tsjernobyl

13-tsjernobyl

14-tsjernobyl

15-tsjernobyl

16-tsjernobyl

17-tsjernobyl

18-tsjernobyl

19-tsjernobyl

20-tsjernobyl

21-tsjernobyl

22-tsjernobyl

23-tsjernobyl

24-tsjernobyl

Op 26 april 1986 vindt de ergste kernramp ooit plaats in Tsjernobyl, op ruim honderd kilometer afstand van de Oekraïense hoofdstad Kiev. Meer dan 100.000 mensen worden geëvacueerd en het gebied is nog altijd onbewoonbaar door de nog steeds grote aanwezigheid van radioactiviteit. De dertig kilometer rondom de ontplofte reactor geldt als verboden zone, al kun je tegenwoordig als ‘toerist’ met een gids de zone in.

Het is vreemd om rond te lopen in dit spookachtige gebied en door de verlaten stad Pripjat. Op mij maakt het grote indruk, ook omdat in elk gebouw, in elke plek, de verhalen tastbaar zijn. Daarbovenop: het licht, de kleuren, de stillevens die je er aantreft. Ik ben – hoe cru dat misschien ook klinkt in het daglicht van deze ramp – geroerd door de schoonheid van dertig jaar verval.

Foto’s: Nikon D700