Hasard Cheratte

0-hasard-cheratte

2-hasard-cheratte

3-hasard-cheratte

4-hasard-cheratte

5-hasard-cheratte

6-hasard-cheratte

7-hasard-cheratte

8-hasard-cheratte

9-hasard-cheratte

10-hasard-cheratte-copy

11-hasard-cheratte

12-hasard-cheratte

13-hasard-cheratte

14-hasard-cheratte

Midden in het Belgische dorp Cheratte ligt de steenkolenmijn Charbonnages du Hasard. Deze mijn, inmiddels al bijna veertig jaar gesloten, was vanaf 1860 in bedrijf. Al werd het complex in 1877 voor maar liefst dertig jaar gesloten, nadat de mijn door de overstroming van de Maas vol water liep en vele mijnwerkers de dood vonden.

Anno 2016 ligt Charbonnages du Hasard er verlaten bij. De poorten van het mijncomplex zijn gesloten en afgeschermd met kilo’s prikkeldraad, maar via een steile afdaling door het bos erachter kun je nog op het terrein komen.

Een aantal schachttorens staan nog overeind, hoewel het een en ander op instorten staat. De diepste schacht is maar liefst 480 meter diep. Overal zijn nog sporen te vinden van het verleden. In een aantal ruimtes vind je nog steeds de werkschoenen en laarzen van de mijnwerkers.

Wie Charbonnages du Hasard wil bezoeken moet snel zijn. Nog dit jaar wil België beginnen met de sloop van de gebouwen.

Foto’s: Nikon D700