Fort de la Chartreuse

1-fortdelachartreuse

2-fortdelachartreuse

3-fortdelachartreuse

4-fortdelachartreuse

5-fortdelachartreuse

6-fortdelachartreuse

7-fortdelachartreuse

8-fortdelachartreuse

9-fortdelachartreuse

10-fortdelachartreuse

11-fortdelachartreuse

12-fortdelachartreuse

13-fortdelachartreuse

14-fortdelachartreuse

Midden in de Belgische stad Luik, in het Parc des Oblats, ligt Fort de la Chartreuse. Het fort werd in 1817 door Nederlanders gebouwd als bescherming tegen de Fransen, en kwam dertien jaar later in handen van de Belgen. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog heeft het fort een belangrijke functie gehad. In deze periode werd het complex als gevangenis gebruikt. Tientallen gevangenen werden door de Duitsers gefusilleerd en begraven op het terrein.

In september 1944, na de bevrijding van België, is Fort de la Chartreuse nog als ziekenhuis gebruikt. Soldaten die tijdens de oorlog gewond waren geraakt konden hier behandeld worden. Nadat het gebouw nog een tijd dienst heeft gedaan als kazerne, is het sinds 1982 verlaten. De natuur is hier nu de baas.

Ondanks dat het niet de allerfijnste plek is – voor geen goud zou ik hier in mijn eentje willen ronddolen – is het complex machtig mooi. Waar vind je nou een plek waar de bomen letterlijk uit het dak groeien?

Foto’s: Nikon D700