Van Beijing naar Moskou

1-beijing

2-beijing

3-beijing

4-beijing

5-beijing

6-beijing

7-beijing

8-beijing

9-beijing

10-beijing

11-beijing

12-beijing

13-mongolie

14-mongolie

15-mongolie

16-mongolie

17-mongolie

18-mongolie

19-mongolie

20-mongolie

21-mongolie

22-mongolie

23-mongolie

24-mongolie

25-siberie

26-siberie

27-siberie

Zeven dagen treinen, 7.661 kilometer, zeven tijdszones. In mei en juni van dit jaar maakte ik de treinreis van Beijing naar Moskou via Mongolië, ook wel de Trans-Mongolië Express genoemd. Eerst verbleef ik acht dagen in Beijing, daarna stapte ik op de trein naar Ulaanbaatar, vanaf waar ik een zevendaagse trip door Gobi Desert maakte, de mooiste en bijzonderste bestemming van mijn trip. Daarna reisde ik door naar Irkutsk in Siberië en stapte vanaf daar de trein in, om vervolgens vier dagen later aan te komen in Moskou.

Maar het meest bijzondere van deze reis was toch wel de trein zelf. Het is moeilijk uit te leggen hoe fantastisch het is om dagen achtereen in de trein te zitten, in een eigen microwereldje te stappen waar alles draait om slapen, eten, lezen, uit het raam staren en muziek luisteren. Een wereldje waarin ik me vier dagen lang (tussen Irkutsk en Moskou) tussen alleen maar niet-Engelssprekende Russen bevond, maar ik me desalniettemin geen seconde verveeld hebt.

Wanneer heb je nou zoveel tijd voor jezelf? Zoveel tijd om het veranderende landschap te bestuderen? Hierbij de foto’s die ik onderweg maakte.

Foto’s: Nikon D700