Mundet Factory

Zo’n 25 kilometer onder Lissabon – en gescheiden door de rivier de Taag – ligt Seixal, een stad die mij erg aan het Belgische Luik doet denken vanwege zijn rauwe en industriele aanblik. Niet bepaald een plek die je snel in een reisgids zult tegenkomen. Maar wel een plek vol geschiedenis.

Zo kun je midden in de stad de Mundet Factory vinden, wat ooit de grootste kurkfabriek van het land was en vele generaties lang werk verschafte aan duizenden Portugezen. In 1988 werd de fabriek echter gesloten vanwege de opkomst van nieuwe materialen, zoals plastic. Pogingen om de fabriek nog levensvatbaar te maken strandden allemaal. Sindsdien ligt het gebouw er verlaten bij.

Ook al is het terrein afgeschermd met een hek; het was nog mogelijk om een kijkje nemen in een klein aantal van de vele ruimtes in de fabriek. Maar waarschijnlijk niet voor lang. Men is bezig om het gebouw te slopen en in één van de fabrieksruimtes zit sinds vorig jaar een hip restaurant.

Foto’s: Nikon D700 | Fotobewerking met Adobe Photoshop