Staking schoonmakers

Staking schoonmakersStaking schoonmakersStaking schoonmakers

Schoonmakers staken op Utrecht CS

Enkele honderden schoonmakers hebben zich dinsdag op station Utrecht Centraal verzameld voor een zitactie. Ze eisen onder meer een hoger loon. “We zijn moe van het staken de afgelopen vijf maanden; dus zijn we maar gaan zitten”, aldus FNV-bestuurder Ron Meyer.

De schoonmakers willen blijven zitten totdat de NS “een oplossing forceert”, laat Meyer weten. Volgens vakbond FNV Bondgenoten zijn grote opdrachtgevers van schoonmaakbedrijven zoals de NS “direct verantwoordelijk voor de slechte behandeling van schoonmakers”.

FNV Bondgenoten voert al maanden actie voor een betere cao. Zo worden de treinen en stations al een tijd niet schoongemaakt en legden de schoonmakers op Schiphol het werk neer. De actievoerders op Utrecht Centraal eisen naast loonsverhoging ook een betere reiskostenvergoeding en betere opleidingsmogelijkheden. Foto’s: Nikon D700