Weeskinderen in Uganda

Mark gewikkeld in een oranje dekenAisha werd -zwaar ondervoed- verlaten door haar moederMark, Babidye en NakatoBaby Amy werd meteen na haar geboorte gedumptNakato en Babidye, de olijke tweelingAisha, Nakato en BabidyeSandra, Joseph, Hajarah, Katherine en TwahaPlassen op de pot is geen geliefde bezigheidSpelen met het in Nederland verzamelde speeldgoedIn augustus heb ik vier weken lang vrijwilligerswerk gedaan bij Another Hope Children’s Ministry, een weeshuis en opvang voor straatkinderen net buiten de Ugandese hoofstad Kampala. Ik ben de afgelopen jaren zo vaak in het buitenland geweest, dat ik nu graag een keer een reis wilde maken die in het teken zou staan van andere mensen helpen.

In Nederland ben ik wekenlang in de weer geweest om allerhande bruikbare spullen voor het weeshuis te verzamelen. Daar waren ze bij AHCM ontzettend blij mee.

Wat ik niet had verwacht, was dat heel veel kinderen eigenlijk nog ouders hebben. Natuurlijk zijn er veel kinderen wiens ouders overleden zijn aan AIDS of malaria, maar veel kinderen hebben nog wel ergens familie. Echter, zij zijn niet in beeld, of niet in staat om voor hun te zorgen. Ook triest is dat er redelijk wat kinderen letterlijk gedumpt waren door hun ouders. Zo werd baby Amy in een veld gevonden toen ze slechts één dag oud was. De nageboorte zat er nog aan.

Ik kan wel zeggen dat het werk bij AHCM me de ogen heeft geopend. En ik weet zeker dat ik snel weer naar Afrika wil voor vrijwilligerswerk.

Foto’s: Nikon D700