Heilig Varanasi, India

Varanasi bij zonsopkomst

Vrouwen wassen zich in de Ganges

De Ganges bij zonsopkomst

Vrouwen op de trappen bij Varanasi

Varanasi bij zonsopkomst

Een hindoe-man in Varanasi

Wasritueel in de Ganges

Bloemenkransen voor de goden

Varanasi bij zonsopkomst

Nauwe straatjes in Varanasi

Een man in Varanasi

Bidden in een tempeltje

Kinderen in Varanasi

Ritueel bij de Ganges

Avondritueel in Varanasi

(Klik op foto’s voor een vergroting)

Het hoogtepunt van mijn reis naar India is zonder twijfel Varanasi geweest. Varanasi is een van de oudste levende steden ter wereld en wordt in India gezien als de heilige en spirituele stad van het land. Het is hét belangrijkste centrum van het hindoe-geloof en dus bezoeken massa’s Indiërs dagelijks de prachtige stad aan de Ganges. Mensen komen er om te sterven, dierbaarden worden op openbare plekken aan de Ganges gecremeerd en men voert er rituelen uit in de rivier die door de Indiërs als heilig wordt beschouwd.

Zowel bij zonsopkomst als bij zonsondergang trekken tal van mensen naar de Ganges. Er wordt gebeden, gezongen, mensen wassen zich in het water om zichzelf van hun zonden te ontdoen. ’s Avonds gaan er tal van bloemenbedjes met kaarsen te water. De hele stad is een sprookje.

Niet alleen vanaf het water is het aangezicht van de stad adembenemend, ook de zeer smalle steegjes zijn prachtig. Tempeltjes, heilige koeien, kleurrijke mensen: Varanasi ís India.

Lees mijn India-verslag op Reiskrant Reporter.

Foto’s: Nikon D700