Heilig Varanasi, India

Varanasi bij zonsopkomst

Vrouwen wassen zich in de Ganges

De Ganges bij zonsopkomst

Vrouwen op de trappen bij Varanasi

Varanasi bij zonsopkomst

Een hindoe-man in Varanasi

Wasritueel in de Ganges

Bloemenkransen voor de goden

Varanasi bij zonsopkomst

Nauwe straatjes in Varanasi

Een man in Varanasi

Bidden in een tempeltje

Kinderen in Varanasi

Ritueel bij de Ganges

Avondritueel in Varanasi

(Klik op foto’s voor een vergroting)

Het hoogtepunt van mijn reis naar India is zonder twijfel Varanasi geweest. Varanasi is een van de oudste levende steden ter wereld en wordt in India gezien als de heilige en spirituele stad van het land. Het is hét belangrijkste centrum van het hindoe-geloof en dus bezoeken massa’s Indiërs dagelijks de prachtige stad aan de Ganges. Mensen komen er om te sterven, dierbaarden worden op openbare plekken aan de Ganges gecremeerd en men voert er rituelen uit in de rivier die door de Indiërs als heilig wordt beschouwd.

Zowel bij zonsopkomst als bij zonsondergang trekken tal van mensen naar de Ganges. Er wordt gebeden, gezongen, mensen wassen zich in het water om zichzelf van hun zonden te ontdoen. ‘s Avonds gaan er tal van bloemenbedjes met kaarsen te water. De hele stad is een sprookje.

Niet alleen vanaf het water is het aangezicht van de stad adembenemend, ook de zeer smalle steegjes zijn prachtig. Tempeltjes, heilige koeien, kleurrijke mensen: Varanasi ís India.

Lees mijn India-verslag op Reiskrant Reporter.

Foto’s: Nikon D700

Discuss - 2 Comments

 1. Margriet. says:

  Heee Chris,

  Mooie foto’s! Ik vond het ook het hoogtepunt van de reis, na de zonsopgangbootttocht ‘s morgens vroeg in de stad gebleven om haar te zien ontwaken, ontbijtje op de stoep, thee bij een stalletje, traphangen, straatdwalen…. En de hele tijd beseffen hoe rijk je bent om hier te mogen rondlopen en de spiritualiteit van deze plaats te kunnen ervaren! Heb met Nanda nog overwogen om n leegstaand hotel te kopen en daar te blijven, dromen is leuk!

 2. Bas Mulder says:

  Hey Chris,

  Zo als iedereen al zegt staan er mooi foto’s op je site.
  De foto hier net boven bij de rivier in de avond spreekt mij het meeste aan omdat mijn oog het eerst word getrokken naar het bootje rechts onder in beeld en daarna naar de verlichte stad boven in de foto. Terwijl je oog die weg volgt kijk je langs de rest van de bootjes in de foto daarnaast heb je een mooi blauw/geel contrast er in zitten met spannend licht.
  Ook vind ik het licht wat door het raam komt bij de 4de foto van onder een extra toevoeging aangezien het een spiritueel onderwerp is.

Add a Comment

Your email address will not be published. Note marked required (*) fields.

Foto kopen

Op al deze foto’s berust copyright. Een digitale afdruk kopen van een foto? Dat kan uiteraard. Neem contact op via: mail (apenstaartje) chrisheijmans.nl


Mijn prints zijn ook te koop op canvas, dibond en als (ingelijste) poster via chrisheijmans.werkaandemuur.nl